Namn: Peter Gissy

Född: 1947

Bor: I centrala Göteborg

Familj: Fyra barn, sex barnbarn

Böcker: 45-talet böcker bakom sig - mest känd som deckarförfattare av både barn- och ungdomsböcker. Har även översatt tiotalet böcker från engelska/danska.

Bakgrund: Journalist, författare och översättare.

Övrigt: Kursledare vid Skrivarakademin, Göteborg, samt Ordfront och ABF. Redigerat boken "Dödlig kurs"  (2010) - en antologi där kursdeltagare skrivit deckarnoveller. Gör många författarbesök bl a i skolor. 

Aktuellt: Barndeckaren "Bellman på skattjakt" (2017 ) samt "Det spökar!" (en spöklik guide om spöken i olika delar av Sverige. 

Mer: Bl a intervju på Deckarhuset.se. 2011. Kolla även You Tube (bl a inför lansering av "Dödlig kurs" november 2010 samt intervju maj 2012 utförd av elever vid Munkebäcksgymnasiet i Göteborg).

Kort om författaren

Peter Gissy är född 1947 och han växte upp i Landskrona. Efter handelsstudenten i Helsingborg 1967 pluggade han vid universitetet i Lund under några år innan han sökte in på Journalisthögskolan i Stockholm. Han flyttade till Göteborg 1971 och har sedan dess varit bosatt där. Han har alltid skrivit. I mitten av 1970-talet följde en rad översättningar - både skönlitteratur och fackböcker - innan han debuterade med egna böcker. 

1986 debuterade Gissy på ICA Bokförlag med "Ska vi spela kort?" - ett 30-tal kortspel för barn som Gissy själv hittat på. Boken gavs ut i alla nordiska länder och utkom även i delvis ny version på Berghs förlag 2010 ("Roliga kortspel för barn").

RÖD DÖD

Skönlitterärt debuterade Gissy med "Röd Död" 1996, en deckare som väckte stor uppmärksamhet och bland annat gick som följetong i kvällstidningen GT. I rask följd skrev han ytterligare tre böcker med Kent Mortland i hjälterollen - böcker har blivit populära och fått en egen fanclub. 

Böckerna om Kent Mortland brukar kallas "Färgdeckarna" efter sina titlar. Efter den fjärde deklarerade Gissy att han var färdig med Mortland –men publiktrycket gjorde att han 2010 skrev ytterligare en bok med tidningsmannen från Åkered i västra Göteborg ("Gul ondska").

MEDICINSKA DECKARE

Han har även skrivit tre medicinska thrillers om akutläkare Robert Krüger på Sahlgrenska som sålt i stora upplagor via jultidningsförlagen.  Böckerna kallas "Diagnos-deckarna" av deckarentusiasterna. "Diagnos: Mördad" är på väg ut på de tyska bokhandelsdiskarna 2015.

En serie barndeckare med Jill och Jonatan (den sjunde utkom våren 2010) har gett honom nya läsare i de lägre åldrarna, och Gissy är mycket ute i skolorna och pratar "böcker".

VINNARE AV DECKARNOVELLTÄVLING

2002 vann han deckarnovelltävlingen "Årets deckarnovell" och den finns återgiven i Piratförlagets antologi "Döden på isen" (finns i LL-format också). Om sitt skrivande har Gissy sagt: "Det är kul att skriva sådant som man vet läses av andra - det har inte alls med fåfänga eller något sådant att göra, det ökar bara glädjen i skapandet när man vet att texterna når andra."

På fritiden läser Gissy helst biografier av olika slag, gärna med historiska förtecken. Historieintresset har att göra med att hans föräldrar var sudettyskar - dvs de kom från den delen av Tjeckoslovakien som intogs av Hitler 1938 (Böhmen och Mähren. Han har delvis skrivit om sin bakgrund i "Gul ondska").

+   +   +   +   +   +   +   +   +   +   +   +   +   +   +   +   +   +   +   +   +   +   

VILL DU VETA MER? I SAMBAND MED ATT STADSBIBLIOTEKET I GÖTEBORG ÖPPNADE UPP I NYA FRÄSCHA LOKALER 2014 INTERVJUADES GISSY OM SITT SKRIVANDE (SE NEDAN). 


"HEJ PETER GISSY. VAD BETYDER BIBLIOTEK FÖR DIG?"

-Sedan jag var liten har de fungerat som värmestuga, en oas där jag stannar till och funderar över livet och annat. Jag går gärna hit och kontemplerar – gärna över en som jag inte alls planerat att läsa. Det ger en mental samling som jag behöver.

VAD ÄR DITT DRÖMBIBLIOTEK?

-Ärligt talat behöver det inte vara så flashigt. En fåtölj, en bok, bra belysning och – tystnad, tystnad. Men jag vill kunna få hjälp att spåra vidare om jag är på jakt efter något. Flera av mina böcker har historiska motiv (om kapten Cook, om Columbus, om Andrée, etc) och jag skulle aldrig ha kunnat skriva dem utan hjälp av alla dessa duktiga bibliotekarier som jag lärt känna.

-Av det nya Stadsbiblioteket räknar jag med att få ännu större yta och utbud av allt, inte bara böcker. Gärna kultur i alla former – samt tillgång till många mysfåtöljer.

VILKEN ÄR DEN BÄSTA BOK DU LÄST?

-Jag har läst många som platsar i den kategorin. Det tangerar, antar jag, min personliga läsutveckling. Det finns alltid en bok som i varje fas varit ”den bästa” för mig. I tioårsåldern älskade jag böckerna om den busige Bill, och jag hävdade länge (som självsäker tioåring) att ”Den svarta tulpanen” (av Alexander Dumas) var den bästa bok jag läst. Tills jag råkade få ett ex av boken ”Utö – ön som var ett paradis”. Jag vet inte vad som for i mig men jag läste den från pärm fast det var en faktabok och skriven för vuxna. Jag älskade den! Sedan kom äventyraren Mike Joslin (var är hans böcker idag?) och den udda kåsören Herr Fredrik (som skrev så roliga böcker att jag kan citera en och annan fras fortfarande) in i mitt liv. När jag i tonåren fick tips om Waldemar Hammenhög var jag som förhäxad när jag läste ”Pettersson & Bendel”. Aldrig glömmer jag den kick jag fick av Francis Cliffords ”Gatloppet” – då var jag i mogna fyrtioårsåldern och planerade att skriva min första deckare. Idag läser jag gärna böcker med historiska motiv. Helst ska de inte vara alltför ”litterära” – jag vill att de ska kännas autentiska, verkliga. Den sämsta bok? Jag är nog av den uppfattningen att det alltid finns något i en bok som man kan ta till sig – men generellt tycker jag deckargenren har hamnat i stå under senare tid. Det är inte många jag orkar ta mig förbi fjärde kapitlet, tyvärr. Nästan alla skriver likadant, det blir tradigt.

NÅGOT FAVORITMINNE SOM INVOLVERAR BIBLIOTEK?

-När jag var åtta år blev jag jättesjuk. Jag fick ligga hemma ensam i flera veckor medan febern härjade i min kropp. Min mamma, som jobbade heltid, cyklade hem varje lunch och tog då vägen om biblioteket. Hon hade alltid böcker med sig till mig. Det var så jag läste om pyramider, rymden, äventyrsböcker av olika slag. Hon – och bibliotekarien som jag senare träffade från och till under hela min uppväxt och som jag inte har namnet på tyvärr – skapade en nyfikenhet hos mig. Det fanns ju en bok för allting! Utan låneböckerna då hade jag kanske inte blivit författare.

VAD LÄSER DU JUST NU?

-Jag har just läst ut ”The history of love” (av Nicole Krauss) som är ett loppisfynd när jag var i Åbo, Finland. Fenomenal läsning! Jag ska läsa in John Grisham har jag bestämt. Han skriver som jag önskar att jag själv skulle kunna skriva. Zlatan-boken har jag fått i julklapp – sedan väntar Svennis biografi.

SKRIVER DU PÅ NÅGOT NU?

-På vuxensidan kom mina tre ”Diagnos-deckare” ut i pocket i höstas. En av böckerna ska lanseras i Tyskland i år (”Diagnos: Mördad”). Samma gäller en historisk roman om kapten Cook (”Med döden ombord”).

-På senare år har jag hamnat i barndeckargenren. Mina sju böcker om Jill och Jonatan har hittat många läsare landet runt. Just nu har jag skrivit klart ”Bellman på rånarjakt” (en knasig deckare för fnissiga 8-10-åringar, som förlaget kallar det) som kommer att bli lika populär som de två föregående i serien, det vet jag.