KRIMINALFÖRFATTARE I GÖTEBORGSMILJÖ
Peter Gissy har skrivit tio vuxendeckare (bl a ”Färgdeckarna” med Kent Mortland i huvudrollen samt tre medicinska thrillers i ”Diagnos-serien” med läkaren Robert Krüger som hjälte) och sju barndeckare (Jill och Jonatan-böckerna) – dessutom ungdomsdeckare och andra böcker. Han är en av landets mest utlånade författare på våra bibliotek.

Och prisbelönad. För ungdomsboken (även översatt till tyska) fick han hederspris i BonnierCarlsens stora manustävling på temat historia, och han skrev vinnarnovellen ”Döden på isen” 2002 som utsågs till ”Årets novell” - ett arrangemang i samarbete med Sveriges Radio, Piratförlaget och deckartidskriften Jury. 

Gissy är skåning men bor i Göteborg sedan 1971. Under 2012 utkom två barnböcker ("Lita på Millie"), dessutom en deckare ”Gul Ondska” (den femte med Kent Mortland i huvudrollen) i pocket. Som kursledare för skrivarkurser har han bland annat hjälpt Camilla Läckberg, Ingrid Kampås och Tinka Ullbro (debuterade 2012) till deras första deckarmanus.

Han gör fortlöpande skolbesök där han pratar om sina barnböcker.

 

Du vann en prestigefylld deckarnovelltävling? Berätta.

- Det var en deckarnovelltävling som gick i Sveriges Radio P1, Piratförlaget och deckartidskriften Jurys regi år 2002. Novellen finns i en bok som heter "Döden på isen" samt finns även i LL-format. Den är också översatt till tyska ("Verrat!"). Det var en novell som innehöll en mystifikation som fick sin förklaring i slutraderna. Det är svårt att skriva noveller, vad än folk säger.

Grattis till priset!

- Tack. Jag har skrivit i många år utan att det egentligen hänt så mycket, men deckarnovellen har fått massor av uppmärksamhet. Det var en kvalificerad tävling som jag är stolt över att jag vann. Den har gett en skjuts åt mitt övriga skrivande.

- Jag kan i sammanhanget nämna att jag har haft förmånen att leda en grupp talangfulla skrivare på Skrivarakademin här i Göteborg och det resulterade nyligen i en antologi som heter "Dödlig kurs". I den finns 15-talet deckarnoveller som skrivits av deltagarna. Min roll var att inspierar dem och i slutändan redigera texterna.

Du är ingen nybörjare i deckargenren?

- Det kan man inte påstå. Jag har skrivit tio vuxendeckare i dagsläget. Två av dem är serier:  dels "Färgdeckarna" - som alla har samma huvudperson, nämligen Kent Mortland i västra Göteborg. Mortland är en helt vanlig människa som inte passar in i standardbilden av en svensk deckarhjälte: han är ingen trött medelålders kommissarie med sprit- och relationsproblem, menar jag. Böckerna har en egen fan club, det är kul. Dels finns det en serie som heter "Diagnos-deckarna" och har en akutläkare på Sahlgrenska som huvudperson. Alla mina böcker är mer av thrillers än egentliga pusseldeckare. Med det menar jag att de är handlingsorienterade. Min debutbok, Röd död, gick som följetong i GT innan den kom ut som bok och väckte stor uppmärksamhet, och det blev därigenom en rivstart på skrivandet.

Berätta om dina andra böcker.

-"Fallet Ewenius" handlar om Frank Ewenius; en kille som är journalist och TV-profil occh vars syster under oklara omständigheter tagit livet av sig. Frank är övertygad om att det inte är ett vanligt självmord som ligger bakom och börjar undersöka vad som egentligen hänt. "Man med kapuschong" är det enda som har en polis i hjälterollen. Günther Martinsson är ingen tuffing men smartare än kollegorna och lyckas ringa in en besvärlig serievåldsman som härjar i Göteborg. Boken är för övrigt inläst av Rolf Lassgård.

Vid sidan av ditt författande har du frilansat och dessutom varit kursledare. Hur hinner du?

- Jag försöker vara struktuerad. Det händer att jag viker en vecka på någon ort i Spanien för att komma igång med skrivandet. När jag väl satt igång brukar det rulla på rätt bra även om det aldrig är enkelt. Att utveckla mig skönlitteraärt är en dröm jag haft i många år och när jag fick min första bok antagen kunde jag äntligen realisera den.

Dina barnböcker har gett dig en ny publik?

Ja, absolut. I första hand är det de sju böckerna med Jill och Jonatan som älskas av barnen. Böckerna är deckare och riktar sig för åldersgruppen 7-10 år. Jag är mycket ute i skolorna och pratar om dem, men också om det här med att skriva böcker. Det är viktigt att barn lär sig läsa tidigt och det finns ett behov av att stödja lärarna i detta arbete.  Jag är stolt och smickrad över att barnen tycker om det jag skriver - det är inspirerande.