en-avgorande-ledtrad-peter-gissy201410241414153653pQMMkegD201410241414153658LtPkAw4e201410241414153671sXYJMmZgmord-till-kaffetbockstensmannen.png2014102414141536627feYVBon

Peter Gissy - författare till böcker för vuxna och barn

Välkommen till min egen sida. Jag har skrivit 50-talet böcker, ett stort antal av dem är deckare. De flesta utspelas i Göteborg. Jag började som författare för vuxna, men har genom åren skrivit mycket för barn. Nyheter för 2021: "En avgörande ledtråd" samt "Mord till kaffet - fem kusliga kriminalnoveller". Båda är vuxenböcker.


Intervju i Göteborgs-Posten 20210105

NYHET I ÅR: "Mord till kaffet"

E-bok och inläst på Storytel. Kommer i mars.
Fem av mina bästa deckarnoveller. Tema: brott. Törs du?

NYHET I ÅR: "En avgörande ledtråd"

(På Storytel mars 2021, inläst av Gunilla Leining, samt som bok på Hoi Förlag)

När tjugotvååriga Jessica hittas mördad i en skog utanför Göteborg har gärningsmannen bara lämnat efter sig en enda ledtråd: ett halvt spelkort. Michelle Mohlin, före detta polis och nybliven rättspsykolog, antar mördarens utmaning om att ta reda på vad kortet står för, och gör strax sina egna tolkningar i ett försök att locka fram en reaktion från förövaren. Snart får hon mycket riktigt ett genombrott, men situationen förändras radikalt när en kvinna samtidigt försvinner under omständigheter som kan kopplas till mordet.

Michelle måste hitta den kidnappade kvinnan innan det är för sent. Men så tvingas Michelle konfronteras med mördaren på ett sätt hon inte tänkt sig, och inser snart att hennes eget liv är i fara.

”Romanen är en otäckt spännande och våldsam nagelbitare i sju delar om män vars behov av makt över kvinnor är omättligt, om bestialiska mord men också om kollegial konkurrens, frustration och vänskapsband hos polisen, skriven på ett lättillgängligt språk.”

(Ur BTJ-häftet nr 6, februari 2021)

Vill du köpa boken från mig? Signerad/inte signerad? Klicka här.

Tidigare utgivna kriminalromaner

De fem kriminalromanerna om Kent Mortland i Göteborg (Åkered) har några år på nacken och kallas ibland "Färg-deckarna". Det är lätt att förstå varför.
Böckerna utkom i den här ordningen:

  • Röd Död (1996) (pocket 2001)
  • Vit Sorg (1997) (pocket 2001)
  • Blå Åtrå (1998) (pocket sommaren 2002)
  • Svart Hämnd (2000) (pocket sommaren 2002)
  • Gul ondska (pocket våren 2011)

» Läs mer om böckerna här

Tre böcker med akutläkaren Robert Krüger har sin speciella fanklubb, i huvudsak med medicinsk bakgrund. Deckarna kallas "Diagnos-deckarna" eftersom det ordet förekommer i varje titel.

Mina sju barndeckare med Jill och Jonatan har gett mig en stor läsekrets bland de yngre. De senaste åren har jag dristat mig att damma av "gamle" Bellman och låtit honom hjälpa polisen med olika brott. De fem barnböckerna om honom kallas av förlaget "Världens knasigaste deckare" och det stämmer verkligen! De är roliga och finurliga.

Jag håller gärna i en "Deckarskola" (i klassen och när det är "normala" tider igen) som riktar sig till barn i årskurs 3-5 som ska uppmuntra till eget skrivande. På ett lättsamt sätt försöker jag få barnen att upptäcka den glädje som ligger i eget skapande. Hör av dig om du vill att jag ska komma till din skola.


DET SPÖKAR!

Jo. Litet varstans i landet, faktiskt. Vill du veta var, kan du kolla in den här boken som utkom 2017. På slott, kyrkogårdar och i ruiner, från Ystad i söder till Kiruna i norr, hittar du dem: våra spöken. De flesta är snälla, men inte alla. En sak är klar: de är långsinta och glömmer inte en oförrätt! Varför inte åka dit och hälsa på dem? Boken riktar sig till både barn och vuxna.

De ruggiga illustrationerna har duktige serietecknaren Dick Qwarfort gjort.

JAKTEN PÅ BOCKSTENSMANNEN

"Kapitelbok. Författaren Peter Gissy har tidigare gett ut en mängd barnböcker, t.ex. serien om Jill och Jonatan. Här kommer nu första delen i vad som förmodligen blir en deckar- eller äventyrsserie - Mystiska Klubben. Huvudpersonerna är två syskon som hälsar på sin mormor i Varberg. De kastas där huvudstupa in i en stöldhistoria där Bockstensmannen spelar en viktig roll. Till att börja med är det mest en rolig deckarlek, men blir raskt allvarligare och mer spännande. Jakten på Bockstensmannen är proppfull med action - det är nästan inte en lugn stund någon gång! Fast å andra sidan blir det här en bok som är svår att lägga ifrån sig, eftersom det ständigt händer saker. Syskonen Niki och Nelson är trovärdigt beskrivna karaktärer, med en lite annorlunda bakgrund i Sydafrika och Österbotten - förutom att de är adopterade. Bokens handling spinner kring deras syskonrelation, där de ibland växlar roller mellan den aktive/passive. Ser man till texten så är det lättläst med fokus på den rappa dialogen och enkla beskrivningar. Det är korta meningar och ett vardagligt språk. En lämplig ålder på läsaren torde vara från sju år. Förutom den spännande handlingen så får läsaren en hel del kunskaper på köpet om Bockstensmannen."

(Recension april 2018, Bibibliotekstjänst)